Beer can chicken

23 02 2011

English summary below!
Klik op de foto’s om naar de fotoalbums te gaan!

Afgelopen weekend was het stralend lekker weer hier (graadje of 23, zonnetje, je weet wel, het typische winterweer…). Een weekendje baseball en BBQ.

Maar eerst nog even iets anders alweer een weekje of drie geleden: het Chinese Nieuwjaar. Iedere maand hebben we op het werk met onze afdeling een vergadering. (Overigens een erg prettige vergadering, namelijk iedereen updaten over je werkzaamheden. Zo kom je een heleboel zaken te weten over vele projecten wereldwijd, blunders/triomfen van concurrerende bedrijven en collega’s weten ook gelijk waar ik precies mee bezig ben, en leveren direct nuttige input.) Anyway, deze veragdering viel op de dag van het Chinese Nieuwjaar en aangezien we 2 Chinezen in onze afdeling hebben was al besloten om na de vergadering uit eten te gaan in een echt Chinees restaurant. Dat uitje ging de dag voor de vergadering als een lopend vuurtje door het bedrijf, met als resultaat dat we die dag uiteindelijk met 25 man bij de Chinees zaten; onze afdeling (9 man) en alle Aziaten van SOFEC erbij. Erg interessant eten, want zoals ik al zei, het was een echte Chinees, dus geen afhaal Chinees zoals in Nederland. 8 Gangen, vlees en vis, en tig onbenoembare ingrediënten. Maar het meeste was uiterst smakelijk.

Zaterdag begon het nieuwe baseball seizoen. De Rice Owls (van Rice University in Houston) hadden hun openingswedstrijd tegen Stanford (Californië). Stralend zonnetje, koud biertje in de hand. Genieten. Jammer dat de sport zo saai is.

Zondag was het eindelijk tijd om eens echt fatsoenlijk te barbequen. Van mijn collega’s had ik al gehoord over “Beer can chicken” en van de ouders van Sean heb ik een houder gekregen toen we in Louisiana waren. Tijd voor de praktijk: Men neme een hele kip, een hele berg kruiden, een bik bie… eh Heineken (moest van mijn huisgenoten, sorry…) en een BBQ. Kip over het blik bier, insmeren met kruiden en anderhalf uur op de BBQ. Uiteraard niet zonder een fijn biertje in de hand. Na ruim anderhalf uur in spanning afwachten was het tijd om de kip in stukken te snijden en te verorberen. En dat was feest! Heerlijke, sappige kip, licht bier smaakje, stevige cayenne peper smaak. Afgetopt uiteraard met echte Texas BBQ sauce!

So last weekend I finally came around to having a real Texas BBQ! Time for the Beer Can Chicken, otherwise known as “Beer in the Rear Chicken”.

First off something I forgot to mention earlier on, we celebrated Chinese Newyear with our department and most Asian collegues of SOFEC. We went to a real Chinese restaurant (as oppose to the Chinese/Indian buffets we have in Holland). The chef really outdid himself, presented all disjes in a very nice way! Don’t know everything I ate, but most of it was pretty good. Nice to get to know some of my Asian collegues too!

Last Saturday I went to the season opener of the Rice Owls Baseball season. Weather was great, nice and sunny, warm and with a cold beer giving me company I enjoyed sitting there. Just too bad the game is indeed pretty boring.

So then finally the chicken! On sunday early on the day I went to the Central market, a store recommended by my roommates. Why didn’t I find out this store before? So many good stuff there and finally some decent bread!
Got all my ingredients for the BBQ and started working on it. Well, working on it… It wasn’t that hard. Just drink half a beer (Heineken, roommates told me to get that.. unfortunately), put the chicken overneath the remainder, rub the chicken with spices, put it on the BBQ and wait! After an hour and a half, the chicken came out perfectly! Meat all nice and juicy, with a great beer/cayenne pepper taste! Have to do this again!


Actions

Information

4 responses

24 02 2011
Jorine

Lekker lekker! Neem aan dat je dat biertje opent voordat je die kip er overheen schuift?? Kom je dit in nederland ook een keer voor ons klaarmaken? Ik denk dat we met 50 best zo’n significante kip weg kunnen werken 😉

Veel plezier nog daar!

Groetjes

24 02 2011
joerik

ha, natuurlijk is het blikje bier open. Het is ook al hlaf leeg voordat de kip er van mag genieten 😉

26 02 2011
Emma

Wat een leuk recept met die kip haha. Ga je het een keer voor je ouders maken?
xx Emma

28 02 2011
Ivo

Ey Joerik!
Na wat achterstand heb ik je site bijgelezen en gekeken.
Supergave en goeie foto’s!
Goed aan het genieten van de geneugten drank, voedsel en je eerste kus aan een chick, met biertjes in de hand, staat ook goed op de foto 🙂

Ivo

Leave a comment